Od października 2022 do marca 2023 w CKiE Bakara odbyło się pięć spotkań warsztatowych z cyklu „Kuchnie Świata”, których pomysłodawcą był Wenezuelczyk Jose Luis. Na każdych zajęciach uczestnicy poznawali inną kuchnię, kulturę oraz smaki. A jak to było dokładnie?
W sobotę 22 października 2022 roku rozpoczęliśmy nasz projekt, a na pierwszych warsztatach uczestnicy poznawali kuchnię meksykańską i mieli możliwość własnoręcznie przygotować buritos. Uczestnicy warsztatów wykonywali buritos od podstaw, czyli zaczęli od wyrobienia ciasta, uformowania placków i usmażenia tortilli, a następnie przygotowali guacamole, dodatki w postaci smażonego kurczaka oraz warzyw. Na koniec wszystko razem zwinęli, co okazało się nie tak łatwe jak można by się było spodziewać.
Tematyką drugich warsztatów, które odbyły się 19 listopada 2022 była kuchnia chińska, a uczestnicy skupiali się przede wszystkim na poznaniu aromatycznych przypraw i przygotowaniu warzyw oraz ryżu. Tym razem Jose zaproponował, że pokaże, w jaki sposób przygotować wołowinę słodko-kwaśną z ryżem i warzywami oraz tradycyjną zupę chińską na bulionie z makaronem sojowym. Spotkanie z kulturą orientalną okazało się bardzo ciekawe i zaskakujące.
Trzecie warsztaty kulinarne zorganizowaliśmy już w nowym roku, a dokładnie 21 stycznia 2023. Tym razem uczestnicy przenieśli się do serca Afryki, by poznać tamtejsze smaki, kulturę oraz zwyczaje, bo projekt „Kuchnie Świata”, to nie tylko jedzenie, ale przede wszystkim możliwość poznania kultury danego kraju i poszerzenie własnych horyzontów. Uczestnicy przygotowywali tym razem ryż po nigeryjsku, a do tego plantany i maniok.
Tematem czwartych i zarazem przedostatnich warsztatów kulinarnych zorganizowanych 18 lutego 2023 w ramach projektu „Kuchnie Świata” była kuchnia Bułgarska. Uczestnicy mieli okazję dowiedzieć się, w jaki sposób przygotować tradycyjną sałatkę szopską. Jak się okazuje smaki bułgarskie i polskie mają ze sobą wiele wspólnego. Do tego poznaliśmy kulturę bułgarską i dobrze bawiliśmy się podczas wspólnego tańca.
Ostatnie warsztaty kulinarne odbyły się 11 marca 2023 i przeniosły uczestników do Wenezueli. Jose pokazywał jak przygotować tradycyjne placki arepas, czyli rodzaj małej tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej. Same placki to oczywiście za mało na danie, więc konieczne było przygotowanie dodatków w postaci smażonego kurczaka, smażonych warzyw oraz sosu. Na koniec Jose opowiedział nam nieco o Wenezueli i razem zatańczyliśmy salsę.
W ramach spotkań robiliśmy wiele zdjęć oraz kręciliśmy filmy. Ze zdjęć oraz przepisów wykorzystywanych na warsztatach powstał kalendarz, który można pobrać tutaj.
Zapraszamy też do obejrzenia relacji wideo z warsztatów oraz do obejrzenia zdjęć.
Dofinansowano ze środków Programu „UTW – Seniorzy w akcji” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Towarzystwo Inicjatyw Twórczych ę